In juni 2017 werd HomePod al aangekondigd tijdens de WWDC van Apple. Met deze slimme speaker betreedt Apple een nieuwe markt. Waar Google en Amazon al voorgingen met de “Home” en “Echo” wil Apple ook haar graantje meepikken. Wat ze maakten? Een 18cm grote, slimme, hoge kwaliteit speaker met geïntegreerde Siri assistent in Spacegrijs en wit. Het design is mooi en zou in de meeste woonkamers niet misstaan. Vanaf 9 februari is de speaker verkrijgbaar in Amerika, Australië en de UK. Hopelijk volgt Europa snel. In dit artikel vertel ik je alvast wat je straks kunt verwachten van de jongste Apple telg.
HomePod als compacte en hoge kwaliteit speaker
Dat Apple de focus legt op de geluidskwaliteit en de muziekfunctie van de HomePod is duidelijk. De speaker scant de ruimte en past het geluid hierop aan. Zo krijg je bij deze enkele speaker toch een soort surround-gevoel. De flinke woofer en zeven tweeters moeten zorgen voor een helder geluid met voldoende bas. Plaats je meerdere HomePod apparaten in één ruimte dan werken deze automatisch met elkaar samen. Dit lijkt op het modulaire systeem wat Sonos ook gebruikt voor haar speakers. Zo kun je stereo geluid creëren met twee enkele boxen.
In eerste instantie ondersteunt HomePod uiteraard Apple Music. Dit is geïntegreerd en kan direct worden afgespeeld door aan spraakassistent Siri te vragen of ze muziek op wil zetten of je iPhone hiervoor te gebruiken. Daarnaast kun je de muziek ook bedienden met het touch-gedeelte op de bovenkant. Dit werkt met 1 (play/pauze), 2 (volgende nummer) of 3 (vorige nummer) tikken en lijkt hiermee op de bediening van de EarPods. Of er directie integratie komt met diensten als Spotify of Deezer is nog maar zeer de vraag. Aangezien HomePod met Airplay werkt kun je sowieso muziek vanaf je iPhone streamen naar de speaker.
HomePod als slimme assistent
Naast een woofer en zeven tweeters zitten er maar liefst zes microfoons in HomePod. Deze herkennen stemmen en zullen naar je luisteren zodra je “Hé, Siri” zegt. Vervolgens kun je informatie opvragen over de artiest waarnaar je luistert of een ander nummer opzetten. Alles wat je zegt en vraagt wordt versleuteld naar de servers van Apple gestuurd. Daarbij wordt een anoniem Siri ID meegestuurd, zodat Apple weet naar welke HomePod het antwoord teruggestuurd moet worden. Uit deze identifier is niet af te lezen welk Apple ID of welke persoon de vraag heeft gesteld, zodat je privacy gewaarborgd blijft.
Je kunt Siri ook inzetten om berichten te sturen, het weer te checken of bijvoorbeeld afspraken in je agenda te zetten. De laatste geruchten zijn dat de speaker “custom scenes” zou ondersteunen die o.a. “Hé Siri” zouden kunnen onderdrukken. Wellicht gaat HomePod ook meerdere gebruikers tegelijk ondersteunen, met de mogelijkheid onderscheid te maken tussen de verschillende stemmen.
Huisautomatisering met HomePod
Een onderdeel waar Apple al langer mee bezig is, is huisautomatisering. Door met Homekit ontwikkelaars de kans te geven hun producten gereed te maken voor de Home applicatie wil Apple je iPhone of iPad omtoveren tot een afstandsbediening voor je hele huis. Tijdens de CES kwamen er al hele leuke, nieuwe producten voorbij die bediend kunnen worden met deze app. HomePod is daar uiteraard ook één van. HomePod kun je zien als een centrale hub in je huis. Hiermee kun je door enkel je stem te gebruiken bijvoorbeeld je slimme lampen, koelkast, wasmachine, douche en koffiezetapparaat besturen. Hoe lekker is het om ’s ochtends beneden te komen en aan Siri te vragen of ze jouw ochtend ritueel wil activeren door bepaalde verlichting aan te doen en een espresso te zetten? Kijk jij al uit naar dit nieuwe Apple product?