Op elke Mac staat gratis software om je foto’s te bewaren, organiseren en te bewerken. Foto’s, voorheen iPhoto, wordt door veel mensen gebruikt. Zowel bij mensen thuis als op kantoor is Foto’s onmisbaar geworden. Als je je foto’s inmiddels al aardig hebt georganiseerd kun je slimme albums gaan gebruiken om nóg sneller te vinden wat je zoekt en overzicht te behouden, ook als je bibliotheek groeit. Om je hiermee op weg te helpen heb ik 6 manieren verzameld om slimme albums in Foto’s slim te gebruiken.
Slimme albums maken en verwijderen
Om een slim album te maken ga je in Foto’s naar archief > nieuw slim album… Vervolgens kies je een logische naam en vul je de criteria in. Klik op OK en het slimme album wordt aangemaakt. Onder de standaard slimme albums in de navigatiekolom zoals “Favorieten” en “Video’s” vind je een tandwiel-icoon met daarachter de door jou opgegeven naam. Als je hierop klikt zie je de foto’s die aan de opgegeven voorwaarden voldoen. Met rechterklik > Verwijder slim album verwijder je dit album weer. Dat wil zeggen: alleen het album, niet de foto’s. Slimme albums worden automatisch gesynchroniseerd tussen je apparaten als je iCloud-Fotobibliotheek gebruikt.
1. Foto’s per periode bekijken
Op een één of andere manier zijn we eraan gewend geraakt om foto’s per jaartal in mapjes te zetten. Sinds camera’s automatisch de juiste datum en tijd aan een foto koppelen via metadata die wordt meegegeven is dit echter een overbodige handeling. Met slimme albums kun je in één klap alle foto’s bekijken die gemaakt zijn in een bepaalde periode zoals dit jaar of een bepaalde maand. Zorg ervoor dat het slimme album voldoet aan ALLE van de volgende voorwaarden: Datum ligt na xx-xx-xx en Datum ligt vóór xx-xx-xx.
2. Een album per camera
Ben je een fanatieke fotograaf of wil je een foto laten afdrukken en hiervoor alle iPhone kiekjes uitsluiten van je selectie? Dan kan het handig zijn om alleen foto’s gemaakt met een bepaalde camera te kunnen zien. Dit kun je ook als één van de voorwaarden aan een slimme map koppelen. Kies hiervoor naast eventuele andere criteria, zoals een periode, ook voor Cameramodel is: XXX. Je kunt makkelijk zien welke naam je daar moet invullen door een foto te zoeken die gemaakt is met de juiste camera en op het i-symbool in de grijze balk te klikken. Hier staat aangegeven met welke camera de foto gemaakt is. Kopieer deze naam in het veld. Het veld bevat ook een uitklapmenu met de meest gangbare camera modellen. Op dezelfde manier kun je ook bepaalde camera’s juist uitsluiten.
3. Favorieten per selectie
Als je een foto (met het hartje) aanmerkt als favoriet komt deze automatisch in het standaard slimme album “Favorieten” te staan. Maar wat als je alleen favorieten uit een bepaalde periode of een bepaalde verzameling wilt zien? Dan kun je een slimme map maken met als voorwaarden dat de foto én favoriet is én behoort tot een bepaald album of bijvoorbeeld datum. Kies hiervoor dat het aan ALLE voorwaarden moet voldoen met als eerste Foto is Favoriet.
4. Foto’s zonder locatie vinden
Vind je het leuk of handig om via “Plaatsen” al je foto’s op de wereldkaart te zien? Dan is het vervelend als sommige foto’s daar niet tussen zitten omdat ze bijvoorbeeld gemaakt zijn met een camera zonder GPS. Door een slim album te maken die alle foto’s zonder locatie voor je verzameld kun je deze alsnog handmatig van een locatie voorzien. Maak een slim album met de voorwaarde: Foto is niet voorzien van gps-tag. Selecteer vervolgens de foto’s en doe cmd + i of rechterklik > toon info en voeg de locatie handmatig toe. Die kan eventueel met meerdere foto’s tegelijk.
5. Al je collega’s, vrienden of familie bij elkaar
Het is ook mogelijk om een slim album te maken op basis van gezichtsherkenning. Zo maak je gemakkelijk een verzameling van alle foto’s die jouw collega’s, beste vrienden of familie bevatten. Het voordeel is dat dit album meegroeit naarmate er meer foto’s van deze persoon of personen in de foto’s bibliotheek worden toegevoegd, zonder dat je opnieuw hoeft te zoeken. Kies bij het slimme album voor: Persoon > bevat > “naam van de persoon”. Je kunt natuurlijk meerdere personen toevoegen en zelf kiezen of er maar een (voldoe aan één of meer) of alle (voldoe aan alle) personen op de foto moet staan.
6. Iedereen zijn eigen album
Als je de Mac met verschillende personen gebruikt en allemaal in één Foto’s-bibliotheek werkt is het soms vervelend om uit elkaar te houden welke foto’s van wie zijn. Op MacWorld kwam ik een artikel tegen die dit probleem aankaart en oplost met het maken van een slim album per persoon. Stel je voor dat Anna foto’s importeert in Foto’s. Ga naar “Laatste import”, selecteer alle foto’s (cmd + a) en doe rechterklik > Toon info. Vervolgens vul je bij trefwoord “anna” in. Nu zijn alle door Anna geïmporteerde foto’s gemarkeerd. Vervolgens maak je een slim album met de naam “Anna”. Hang hier als voorwaarde aan dat deze foto’s de tag “anna” moeten hebben. Als je nu steeds na een import de juiste naam als trefwoord aan de foto hangt komen ze automatisch in het slimme album met die naam terecht.