Yosemite is al een tijdje uit en veel van de nieuwe functies zijn inmiddels bekend. Een aantal mogelijkheden krijgt echter nog wat minder aandacht. Een van deze functies is Mail Drop. Dé manier om grote bestanden over te brengen via mail. Veel mensen gebruiken hiervoor diensten van derde partijen, maar dat kan een stuk makkelijker!
Video’s en foto’s hebben hogere resoluties dan vroeger. Bestanden worden dus groter en het zal steeds vaker gebeuren dat het mailen van een bestand, film of foto niet mogelijk is vanwege de beperkingen van de provider. Met de meeste adressen is versturen tot 10 mb mogelijk. Daarboven gaat de vlieger simpelweg niet op. Tot voor kort waren diensten als WeTransfer, You Send It en Dropbox een uitkomst. Helaas is dit behoorlijk omslachtig. Hierdoor kan het versturen van bestanden een tijdrovend proces zijn en dat is precies de reden dan Apple hier een oplossing voor heeft bedacht: Mail Drop. Hetzelfde proces, maar dan in de achtergrond. Hierdoor is het sneller en gebruikersvriendelijker. Iets wat al onze klanten zouden moeten gebruiken. Daarom deze week een blog over de mogelijkheden van deze mooie functionaliteit.
Hoe het Werkt
Mail Drop werkt simpel: het is een kwestie van het te versturen bestand slepen naar het Mail programma van Apple en vervolgens klik je op “verstuur”. Klinkt simpel? Is het ook. Activeren kan via het menu in Mail > Voorkeuren > Accounts. Per mailbox is nu bij “Geavanceerd” aan te geven dat grote bijlagen moeten worden verstuurd met Mail Drop (zie afbeelding).
Er zijn echter wel een aantal dingen waar rekening mee gehouden moet worden:
- Een bijlage mag maximaal 5GB groot zijn
- Bijlagen worden maximaal 30 dagen bewaard
(de ontvanger moet dus binnen een maand de bijlage downloaden) - Bijlagen kunnen niet worden geraadpleegd via iCloud Drive
- Mappen kunnen niet worden toegevoegd
(wel gecomprimeerde .zip files) - Je kunt maximaal 200 mails per dag versturen met Mail Drop
- Er mag maximaal 1TB aan bestanden in de lucht zijn
(als de link na 30 dagen verlopen is, komt de ruimte weer vrij) - Het werkt bij alle soorten mail accounts, als het maar als IMAP is ingesteld
Ook moet je iCloud gebruiker zijn (en zijn ingelogd op de betreffende Mac) om het te kunnen gebruiken. De bestanden worden namelijk ge-upload naar jouw iCloud account. Gelukkig gaat het niet af van je gratis iCloud ruimte (5GB) en hoeft het mailadres geen iCloud.com of me.com te bevatten.
De ontvanger merkt Geen Verschil
Het mooie van Mail Drop is dat de ontvanger, Mac of niet, geen verschil zal merken. Mac gebruikers met Yosemite zullen de bijlage zien zoals ze gewend zijn: als bijlage. Mac gebruikers met een ouder systeem, webmail of Windows gebruikers krijgen een download link te zien. De download begint direct als de link wordt aangeklikt. Duidelijk en eenvoudig dus.
Dank je wel, Claire, voor deze tip!
Ik merk dat het tijd wordt dat ik ICloud ga gebruiken; op de een of andere manier vind ik dat lastig. Er zijn zoveel Çloud’oplossingen. En ik heb nu eenmaal een Mac en een WindowsPC en wil van beide computers mijn bestanden kunnen benaderen. Tot dusver Dropbox dus.
Of kan ik toch ook nog wat met ICloud? Voor de foto’s op mijn Mac?
Hartelijke groeten van
Jet.
Hoi Jet,
Geen dank! Het is inderdaad een handige functie.
Voor het uitwisselen van bestanden tussen je verschillende machines is Dropbox inderdaad een goede oplossing. Als je een Apple ID hebt kun je altijd gebruik maken van diensten als Mail Drop (dit werkt wel alleen op de Mac). iCloud is natuurlijk ook te gebruiken voor het synchroniseren van contacten, agenda’s, wachtwoorden en foto’s. Voor je PC kun je iCloud voor Windows gebruiken: https://www.apple.com/nl/icloud/setup/pc.html. Zo kan ook de PC meedoen in dat systeem.
Is dat wat je zoekt?
Groetjes,
Claire
Dank je, Claire!
Hm, iCloud voor Windows, dat wist ik niet 🙂 . Juist die verschillende systemen hebben me er tot dusver van weerhouden om iCloud echt te gebruiken.
Ik blijf het lastig vinden om overzicht te houden over alles wat in de Cloud kan. Ook als back-up. Wat zet jeep Dropbox, Wat op iCloud, wat op Evernote. Versiebeheer is ook lastig. Zou het eigenlijk eens goed willen organiseren, maar ik vind het lastig omdat ik geen goed plan of overzicht heb.
Hartelijke groeten van
Jet.
Hey Jet,
Ik kan me voorstellen dat het een beetje chaotisch wordt met zoveel verschillende mogelijkheden. Wat je kan aanhouden is het volgende:
iCloud is voor:
– Reservekopieën iPad en iPhone
– Synchroniseren Agenda, Contacten, Notities, Safari Bladwijzers, Herinneringen, Foto’s
– Wachtwoorden beheer en synchronisatie via Sleutelhanger
– Zoek mijn Mac / iPad / iPhone
Daarnaast bestaat er nog iCloud Drive waarmee je bestanden kunt synchroniseren. Helaas werkt dit nog niet altijd vlekkeloos. Ik gebruik hier momenteel zelf liever Dropbox voor.
Dropbox is voor:
– Opslaan en synchroniseren bestanden
– Bestanden delen met anderen
Evernote is meer een verzamelplek voor van alles en nog wat. Handig om bijvoorbeeld (blog) ideeën, scans en boodschappenlijstjes in op te slaan. Dit kan natuurlijk ook door losse Word/Pages documenten en afbeeldingen in dropbox op te slaan, maar met Evernote kun je dat makkelijk structureren.
We kunnen altijd even samen gaan zitten en kijken naar jouw persoonlijke wensen en behoeften om te zorgen dat je weer structuur kunt aanbrengen in je workflow!
Groetjes,
Claire