Deze week hebben we weer een gast blog van een van onze volgers: Leroy But. Hij kwam via een forum vroegtijdig aan een Apple Watch en wil zijn ervaringen graag met jullie delen. Wij zijn natuurlijk heel benieuwd of de Apple Watch echt iets is voor de liefhebber of misschien wel een heel belangrijk onderdeel kan worden in ons leven (net als de iPad). Leroy vertelt ons in geuren en kleuren zijn ervaringen!
Wat zit er in de doos?
Helaas is de Apple Watch voorlopig nog niet in Nederland verkrijgbaar. Gelukkig kon ik hem toch bestellen via iemand die regelmatig naar Duitsland reist om nieuwe Apple producten aan te schaffen die hier nog niet te koop zijn. Na twee weken in spanning wachten komt de PostNL bezorger hem eindelijk brengen! Ik was zo blij als een kind op sinterklaas avond.
Ik had een witte Apple Watch sport 38mm besteld. Het is een langwerpige, witte doos met erin gedrukt het logo. Het doet me denken aan de doos van de iPhone 6 (Plus). Eenmaal de doos open zit er nog een langwerpige opbergdoos in met daarin de Apple Watch. Verder zit er nog een envelopje met in het Duits en Frans de handleiding en de voorwaarden. Tevens zitten er ook een extra bandje bij in een grotere maat en de USB (magnetische) lader met adapter, die je kent van de iPhone.
Het Instellen: Zo Gepiept!
Als je hem aanzet krijg je natuurlijk het apple logo te zien. Na een minuut vraagt de Apple Watch om een taal te kiezen. Daarna moet je de Apple Watch applicatie openen op je iPhone om het koppelen te beginnen.
Het koppelen gaat vrij makkelijk: De applicatie op je iPhone opent de camera met een vierkantje erin. Daarmee moet je de afbeelding op de Apple Watch scannen. De Apple Watch laat een bewegende afbeelding zien, hieraan herkent je iPhone de Apple Watch. Na het koppelen vraagt de iPhone of je de Apple Watch om je linker of rechter pols wilt dragen. Verder vraagt de applicatie of je siri (spraakassistent) en/of locatievoorzieningen aan wilt zetten. Eenmaal ingesteld gaat de Apple Watch initialiseren en op zoek naar apps die de Apple Watch ondersteunen. Dit proces duurt een paar minuten. Hierna ben je klaar om de Apple Watch te gebruiken!
Draaien en Vegen
Aan de bediening raak je vrij snel gewend. Er bevind zich 1 knop aan de zijkant en daarnaast heb je de “Digital Crown” (draaiwieltje). De complete Watch is een touchscreen. De Digital Crown gebruik ik voornamelijk voor het scrollen het werkt eigenlijk net zo fijn als toen der tijd met de iPod. De andere knop is voor Digital Touch: de mogelijkheid om via live tekeningetjes contact te zoeken met andere Apple Watch gebruikers.
Als je je pols naar je toe draait om ernaar te kijken gaat het scherm automatisch aan en zie je je Watchface (klok en aanvullende informatie zoals de datum en temperatuur). Dit gaat lekker snel. Elke Watchface is aan te passen naar eigen wensen. Eenmaal in de Watchface heb je de mogelijkheid om naar boven of beneden te vegen. Veeg je omhoog, dan krijg je “Glances” (een snelle blik op apps die je informatie geven zoals het weer of je agenda). Veeg je naar beneden, dan krijg je je notificaties te zien. Denk aan: nieuwe berichten, mails of herinneringen. Hier kun je doorheen scrollen met je vinger of de Digital Crown. Als je op de Crown drukt, krijg je een pagina te zien van al je geinstalleerde apps (vergelijkbaar met de homescreen van een iPhone).
“Hallo ik wil je Aandacht!”
Als je je Apple Watch om heb krijg je geen meldingen meer op je iPhone maar alleen op je Apple Watch. Als je een melding krijgt dan voel je meestal 2 zachte, maar duidelijk voelbare, tikjes op je pols. Als je het geluid aan heb staan op de Apple Watch dan krijg je hiernaast ook nog een zachte toon te horen.
Voornamelijk het tikken op je pols voelt heel apart aan alsof er echt iemand op je pols tik van: “hallo ik wil je aandacht”. Dit vind ik echt een hele mooie functie en een enorm pluspunt.
Get Up
Onderdeel van de Apple Watch app is de activiteiten app. Deze houdt bij hoeveel je beweegt, traint en staat. Dit werkt ook in combinatie met de hartsensors in de Apple Watch. Het is een leuke toevoeging en zeker de hartslagsensors werken vrij accuraat*. Erg interessant voor de fanatieke sporter, maar ook leuk als je gewoon meer inzicht wilt hebben in je dagelijkse lichaamsbeweging.
* Volgens de handleiding moet je hem vrij strak aantrekken voor een accurate hartmeting, maar naar mijn mening is dat veel te strak op een gaatje losser meet hij dezelfde waardes.
Draagcomfort
Het dragen van de Apple Watch voelt heel ligt en comfortabel. De rubberen band voelt heel fijn aan, maar hierdoor echter niet goedkoper. Het aluminium van de sport versie voelt hetzelfde aan als de achterkant van de iPhone 6. Iets waar ik heel enthousiast over ben. Je gaat niet extra transpireren van het rubber en dat is in mijn opinie echt een pluspunt. Ik heb ooit een smartwatch van een ander merk gedragen en mijn huid ging irriteren van het zweten. Daar heb ik met de Apple Watch gelukkig geen last van!
Goedkope Lader
Het opladen gaat met een USB kabel. De MAG aansluiting is een soort van magneet die zich aansluit op de achterkant van de Apple Watch. Via inductie wordt de Apple Watch opgeladen. Het duurt ongeveer 2-3 uur voordat hij volledig is opgeladen. De lader zelf voelt vrij goedkoop aan en ik denk dat als de Apple Watch in Nederland verkrijgbaar is, ik voor de luxere versie ga. Veel accessoire fabrikanten zoals Dodocase zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van prachtige oplaad stations.
De batterijduur is naar mijn mening tot nu toe vrij goed. Na er een halve dag intensief mee gespeeld te hebben had ik nog zeker 50% resterend.
Conclusie
Al met al is de Apple Watch een uitstekende keuze als het gaat om een smartwatch. Het enorme draagcomfort en makkelijke bediening in combinatie met de prima batterijduur en het mooie scherm, maken dit een prachtig product. Helaas zijn nog niet alle mogelijkheden zoals Digital Touch en Apple Pay (betalen met de Watch) in Nederland te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de Apple Watch op dit moment misschien nog wel een beetje een gadget is. Dit zal vermoedelijk wel veranderen als er meer mensen om je heen gebruik van gaan maken en je de Apple Watch dagelijks kunt inzetten zoals je dat nu met de iPhone doet.