Bij ons in huis hebben we al jaren meerdere Apple TV’s. Met dit kleine zwarte kastje kun je onder andere het beeld van je Mac, iPhone en iPad streamen naar je TV. Heel handig als je bijvoorbeeld je vakantiefoto’s wilt laten zien, muziek wilt luisteren of een film wilt bekijken op je TV. Tegenwoordig kun je steeds meer met de Apple TV zoals gamen en films huren of kopen. Het nieuwste model is zelfs voorzien van de Siri-stembediening. Veel mooie functies, maar voor sommige gebruikers een overdaad. Deze week zijn we overgestapt naar de knab bank en kreeg ik als welkomstcadeautje een Google Chromecast. Ook deze is bedoeld voor video streaming, maar dan zonder alle extra’s. Ik onderwierp hem aan een test en wat blijkt: het kan een prima alternatief zijn.
De Chromecast was binnen 5 minuten geïnstalleerd
Het opvallend kleine apparaatje zit verpakt in een simpele witte doos. De technische informatie wordt daar direct op gecommuniceerd. Hij ondersteunt tot 1080p HD-videostreaming (net als de Apple TV) en werkt met alle apparaten van Google en Apple. Helaas kwam ik er al snel achter dat Google haar eigen mobiele besturingssysteem spelt als “Andriod”. De moed zakt me even in de schoenen…
Gelukkig word ik weer blij van de beknopte installatie instructies op de binnenkant van de omslag. In 3 stappen moet hij kunnen worden aangesloten. Aan het ronde kastje zit een HDMI kabel vast. Deze gaat in de TV. Daarnaast heeft het apparaatje voeding nodig. Dit kan door hem met de kabel en stekker in het stopcontact te steken, maar als de TV USB heeft kan hij daar ook voldoende voeding uit halen. Dit is meteen het eerste punt voor de Chromecast. Hierdoor heb je namelijk een kabel minder onder de TV uitkomen en weer een stopcontact vrij voor iets anders.
Ik sluit de kabels aan en zet de TV op het juiste HDMI kanaal. Nu moet ik de app downloaden in de App Store, de bekende weg dus. Wat prettig is, is dat je de Chromecast verder instelt met deze app. Je kiest het juiste Wi-Fi netwerk en krijgt tijdens het updaten een soort screensaver te zien met tips en uitleg. De installatie gaat snel en nagenoeg vlekkeloos. 2-0 voor de Chromecast.
Beperkte functionaliteit
Nu de Chromecast klaar is voor gebruik ben ik gelijk een beetje verloren. Ik ben bekend met het gebruik van Airplay waarmee ik mijn complete beeld naar de Apple TV kan streamen, maar om dingen te “casten” moet ik op zoek gaan naar apps die dit ondersteunen. Op de doos staan o.a. YouTube, Netflix, Videoland en HBO GO aangegeven. Hiervan gebruik ik eigenlijk alleen de eerste af en toe.. Ik kom erachter dat de Chromecast App mij meer informatie kan geven. Gelukkig, ook Spotify doet mee. Het “casten” gaat verder gemakkelijk en snel, zoals ik ook van Airplay gewend ben.
Helaas houdt het hier wel op. De Chromecast heeft verder geen spannende extra’s te bieden. Wat prima is voor een klein apparaatje van €39. Hierin onderscheidt hij zich zeker van de Apple TV en houdt de vergelijking ook op.
Conclusie
Ben je op zoek naar een apparaatje waarmee je filmpjes en muziek naar je TV wilt streamen? Dan is de Chromecast een prima oplossing. Het is snel, makkelijk en doet wat het moet doen. Je kunt er gelijk mee aan de slag, hoeft geen losse HDMI kabel te kopen en je kunt gebruik maken van de USB voeding van je TV.
Wil je meer én heb je alles in huis van Apple? Dan laat de Chromecast zeker te wensen over. Het is alleen met een extra adapter mogelijk de Cast aan te sluiten op het bedraadde netwerk. Hierdoor ben je dus over het algemeen afhankelijk van de Wi-Fi snelheid. Het is alleen te gebruiken binnen apps die het ondersteunen, wat anders is dan Airplay, waar je het complete beeld kunt streamen. Zeker de nieuwe Apple TV (4) heeft veel meer functies, zoals games, films huren/kopen en Siri-stembediening.
De Google Chromecast is dus vooral een alternatief en totaal geen concurrent van de Apple TV, maar voor de basis gebruiker een voordelige en makkelijke oplossing voor video-streaming.