Apple heeft al jarenlang goede connecties met de muziekindustrie. Ze zorgden er met hun iPod en later ook met iTunes (na enige ophef) voor dat muziek makkelijker op een legale manier verkrijgbaar (en betaalbaar) werd voor de consument. Regelmatig waren er grote artiesten te gast tijdens Keynote presentaties (b.v. Coldplay en U2) en het jaarlijkse iTunes Festival is elke keer weer een traktatie. Gek eigenlijk dat Apple de complete muziek-streaming rage aan zich voorbij leek te doen gaan. Tot ze vorige maand aankondigden toch in deze, al een tijdje varende, boot te gaan stappen met hun nieuwe telg: Apple Music. Menigeen reageerde vrijwel direct sceptisch, want het succes van Spotify is natuurlijk moeilijk te evenaren. De vraag is dus wat Apple meer te bieden heeft. De kracht?: een bestaande trouwe klantenkring en respect voor de artiest.
Apple Music wordt op dinsdag 30 juni om 17:00 uur in Nederland gelanceerd. Naast de streamingdienst gaan een uur later ook Beats 1 (het internationale radiostation van Apple) en Connect (het platform waarbij artiesten hun fan-base op de hoogte kunnen houden met tekst, foto’s en video) de lucht in.
1. Betaalbaar Muziek Streamen
Een abonnement voor Apple Music kost €9,99 voor individueel gebruik (hetzelfde als Spotify) en €14,99 voor zes gezinsleden. Bij Spotify krijg je 50% korting voor een extra gebruiker en is dus al met twee gebruikers duurder. De eerste drie maanden kun je Apple Music gratis uitproberen. Spotify biedt twee maanden gratis luisterplezier.
2. Geen Reclame
Voor sommigen is het misschien een nadeel, maar ik zie het juist als een voordeel. Apple Music kent geen gratis versie waarbij je, zoals bij Spotify, tussendoor wordt gestoord door irritante reclame’s. Je krijgt dus altijd kwaliteit, maar betaalt daar wel voor. Een duidelijke keuze voor gebruikersvriendelijkheid boven prijsvechter zijn dus, iets wat we bij Apple wel gewend zijn.
Er is trouwens wel een gratis optie. Je hebt dan enkel toegang tot Beats 1 (het internationale radiostation van Apple) en Connect (het platform waarbij artiesten hun fan-base op de hoogte kunnen houden met tekst, foto’s en video).
3. Alles op één Plek
Omdat je al een Apple ID hebt, hoef je voor Apple Music geen extra account te beheren. Alles op één plek dus. De app komt automatisch op je iPhone terecht en je kunt meteen beginnen. Geen gedoe met een PayPal account of creditcards dus, maar gewoon je huidige betaalwijze bij Apple gebruiken. Apple Music is trouwens, net als Spotify, beschikbaar op iOS, Android, OS X en Windows. Daarnaast is Apple Music ook beschikbaar op de Apple TV en aankomende Apple Watch.
4. Iedereen Doet Mee
Omdat Apple de artiest voorop zet doet iedereen mee. Exclusieve content van Pharrell Williams en rapper Eminem zijn straks enkel bij Apple Music te vinden. Na enige discussie met Taylor Swift koos Apple er zelfs voor de eerste drie maanden (waarin jij dus niks betaalt voor je abonnement) de artiesten wél uit te betalen voor het afspelen van hun muziek. Via Connect krijgt de artiest een eigen platform om (los van alle andere Social Media ruis) zijn verhaal te delen met de fans. Iets waar ik, als zangeres, zeer naar uitkijk. Apple gaat artiesten ook betrekken bij het radio maken voor Beats 1. Zo geven ze artiesten de ruimte zichzelf te promoten.
5. Persoonlijke Afspeellijsten en je Eigen Muziek
Apple liet tijdens de aankondiging al duidelijk doorschemeren dat muziek, artiesten en creativiteit een belangrijke rol hebben gespeeld bij de ontwikkeling van Apple Music. Omdat de afspeellijsten en suggesties worden gemaakt op basis van de selectie van muziekkenners (en niet door algoritmen) zullen deze lijsten een stuk beter passen bij jouw smaak of stemming dan de lijsten van Spotify.
Daarnaast blijft je eigen bibliotheek beschikbaar met Apple Music en worden de nummers geüpload naar het platform (zoals voorheen ook bij iTunes Match). Hierdoor kun je voortaan overal bij je eigen muziekbibliotheek, zonder te hoeven synchroniseren. Dit is uniek voor Apple Music.
6. Vergelijkbare Kwaliteit
Theoretisch is de kwaliteit van de Apple Music (256kbit) muziek minder dan die van de betaalde versie van Spotify (320kbit), maar door de hoogwaardige codering die Apple gebruikt (AAC+) valt het verschil waarschijnlijk reuze mee. Sterker nog: met “gemiddelde” speakers is het verschil totaal onhoorbaar. Prima kwaliteit dus, in beide gevallen!
De echte audiofiel kan beter gebruik maken van duurdere diensten zoals Tidal of Deezer Elite voor een uitmuntende kwaliteit.
7. Aanbod VS Draagvlak
Als we het over aanbod gaan hebben doen beide diensten het goed. Maar met haar vaste schare iPhone en iTunes gebruikers heeft Apple al een enorm platform draaiend waar ze het direct op kunnen uitrollen. Spotify heeft daarentegen al wat jaren aan bekendheid op weten te bouwen en is duidelijk aanwezig op Social Media. Iedereen maakt, deelt en liked elkaars afspeellijsten. Iets waar Apple nog in moet groeien. Dit is slechts een kwestie van tijd. Door de goede kwaliteit en het gebruikersgemak heeft Apple vermoedelijk binnen no-time een flinke inhaalslag gemaakt.
Ik ga het absoluut uitproberen. Dit is de volgende stap in de totale integratie van hardware en software. Precies zoals het bedoelt is.
Hey Floris,
Bedankt voor je reactie en leuk dat je het gaat uitproberen! Laat je hier even weten hoe het bevalt?
Groetjes
Claire