Zeker als je een wat kleinere MacBook hebt kan het heel fijn zijn om er een extern scherm aan te koppelen. Niet alleen zodat je meer werkruimte krijgt, maar ook voor een ergonomische houding wel zo prettig. Hiermee behoud je de voordelen van een mobiele werkplek als je gebruik maakt van een MacBook, maar kun je ook lekker werken op je grote scherm als dat nodig is. Ik vertel je waar je op moet letten als je een extern scherm aanschaft voor je Mac.
Formaat

Allereerst is het goed om na te denken over hoe groot het scherm moet zijn dat je wilt aanschaffen. De meeste externe schermen zijn tussen de 22 en 27-inch. Kies een scherm dat goed past op je werkplek, maar houd er ook rekening mee dat je met een groter scherm meer afstand zult moeten hebben voor een ergonomische werkhouding. Je kunt ook kiezen voor een extra breedbeeld oftewel widescreen van bijvoorbeeld 32-inch. Let dan wel op de maximale resolutie die jouw Mac ondersteunt (zie hieronder).
Resolutie en aansluitingen Mac
Hoe groter het externe scherm is, hoe hoger vaak de resolutie. Dat is natuurlijk fijn, maar niet elke Mac ondersteunt elke resolutie. Heb je een wat ouder model Mac, let dan goed op de resolutie die jouw Mac aan kan. Zo kan een MacBook Pro uit 2013 bijvoorbeeld maximaal 1920 x 1080 pixels via HDMI of 2560 x 1600 pixels via Thunderbolt aan. Welke resolutie jouw Mac ondersteunt kun je op deze website vinden bij jouw model onder het kopje 2nd Display Support. Controleer dit goed voordat je een scherm met een zeer hoge resolutie aanschaft.

De meeste externe schermen maken gebruik van HDMI (zoals deze 24-inch of deze 27-inch) of USB-C (zoals deze) om aangesloten te worden op een Mac. Als je een Mac hebt met USB-C (deze worden sinds 2016 gemaakt) kun je het beste daarvoor kiezen. Dan heb je namelijk geen extra adapters of docks nodig om je scherm aan te kunnen sluiten. Heb je geen USB-C – of maar 1 aansluiting en je wilt die graag beschikbaar houden voor de oplader of andere apparaten – dan is HMDI meestal de handigste optie met de beste kwaliteit. In veel gevallen heb je hier wel een extra adapter voor nodig. Dit ligt helemaal aan welk model MacBook jij hebt.
Ingebouwde functies en accessoires
Je MacBook of iMac (en de Display van Apple, toen ze nog zelf nog externe schermen maakten) is standaard voorzien van een ingebouwde microfoon, webcam en speakers. Als je nu een extern scherm gaat aanschaffen zul je zien dat de meeste monitoren dit niet hebben. Dat betekent dus dat je MacBook opengeklapt moet blijven om de camera te kunnen gebruiken. Daarnaast zit je vaak recht voor je grote scherm en niet voor de kleinere MacBook als je bijvoorbeeld gaat videobellen. Ga je dit veel doen, dan kan het slim zijn om op zoek te gaan naar een scherm met een ingebouwde camera en microfoon. HP heeft een 27-inch EliteDisplay waar dit allemaal op en aan zit. Ook ASUS biedt zo’n model aan, maar dan in 24-inch. Let in alle gevallen op de aansluitingen die je nodig hebt om de webcam en microfoon te kunnen aansturen. Soms is hier een extra (USB) kabel voor nodig, naast de HDMI of DisplayPort voor het beeld.
In de meeste gevallen zul je sowieso gebruik willen maken van een extern muis en toetsenbord. Deze zijn tegenwoordig draadloos te krijgen en dat is ook wel het makkelijkste. Je kunt je MacBook dan eventueel ook kwijt op een verhoging voor een nog betere houding en kijkhoek.

Hoe ga je het scherm gebruiken?
Als laatste zijn er ook nog wat keuzes te maken op het gebied van plaatsing. Je kunt het scherm natuurlijk op de bijbehorende voet op je bureau of keukentafel plaatsen. Heb je minder ruimte dan kun je sommige schermen optioneel ook aan de muur bevestigen met een los te verkrijgen VESA mount. Of dit mogelijk is staat vaak duidelijk aangegeven onder het kopje ‘Wandmontage’.
Daarnaast is er nog een aparte categorie met portable schermen. Deze zijn vaak wat kleiner (rond de 16-inch) en speciaal bedoeld voor onderweg. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Het grootste verschil ertussen is vaak hoe je ze moet voorzien van stroom. Sommige, zoals deze, werken met een externe batterij. Anderen, zoals deze, hebben een ingebouwde accu.
Tip: in sommige gevallen (vooral bij de oudere modellen) kun je je oude iMac nog gebruiken als extern scherm. Hier lees je daar meer over.